viernes, 19 de mayo de 2017


Aquest vídeo es diu "Gari's game", de pixar. En el podem veure en ocasions la faceta dolenta de la solitud. També que en ocasions les persones tenim dues cares. A part també ens fa reflexionar de com es poden arribar a sentir les persones majors, és a dir els avis. Ells són els que es preocupen i van a recollir als nens al col·legi, i donen tot per ells. En ocasions fan un gran esforç i no sempre són valorats com cal.

miércoles, 17 de mayo de 2017

L'alimentació dels animals




Bloc temàtic 4. Éssers vius


Si jo us preguntés que com es nodreixen els animals? vosaltres segur que em respondríeu que alimentant-se. Doncs no, els animals també es nodreixen mitjançant l'aigua, respirant, el sol, els aliments i descansant. 
Ara bé, que fonts d'alimentació són utilitzades pels animals?. Doncs podem trobar animals carnívors, herbívors, omnívors i detritivoros.  


Ja sabem que s'alimenten, però.. que aspectes de la seva morfologia indiquen el tipus d'alimentació i els seus hàbits alimentosos? Doncs para això solament hauríem de fixar-nos en el seu dentició, la llengua i la forma de les seves extremitats.

Els éssers vius interactuen uns amb altres de diverses maneres, entre els quals s'inclouen la lluita per la supervivència. Amb tot el que hem avançat fins llaura, podries establir els relacions tròfiques que hi ha a la natura, donis de la base dels cadenes alimentàries fins als últims consumidors? Sí, podríem fixar-nos en les piràmides alimentoses i a les xarxes tròfiques.

Piràmide alimenticia
xarxa trófica
Ja saps i ets conscient de la gran diversitat biològica que existeix. Per què creus que coexisteixen tantes estratègies diferents per realitzar una mateixa funció? Perquè existeixen diferents ecosistemes i el fet que existeixi una alimentació molt variada.
Vos deixe un vídeo de "Happy learning" que fa un xicotet resum i está molt be.




Tots som iguals



Aquests dos vídeos parlen de la integració a les nostres aules i fins i tot en la societat. És un tema que va més enllà, no importa que característiques tingui la gent ni que problemes tingui perquè tots som iguals.
Jo em quedo amb la frase del vídeo de Brad Coen que diu "Solament vull que em tractin igual que a tots".

sábado, 13 de mayo de 2017

Més allá de les fitxes

Doncs sí, més enllà de les típiques i antigues fitxes monòtones hi ha activitats que poden crear aprenentatges més significatius. El nostre grup va exposar l'altre dia en classe i consistia en:

Activitat: Coneixem les plantes.
  • Exercici1: La professora arriba a classe amb diferents plantes i els parla una mica d'elles.
  • Exercici 2: com els nens ja coneixen una mica més de les flors, surten a l'aire lliure, i en un mural gran dibuixen el que és per a això una flor .
  • Exercici 3: Tot seguit van a l'hort del col·legi i planten una planta amb ajuda dels mestres que iran cuidant contínuament, així d'aquesta forma ells mateixos podran veure com creix i evoluciona.

I el teu que color veus les flors?


Aquest vídeo es diu "El color de les flors", a la meva em sembla un vídeo molt concienciador i emocionant. 
El tema principal del vídeo és la inclusió, tema que es dóna ara en la societat i penso que no es compleix. És un debat entre pedagogs i psicòlegs, en el qual diuen que els nens i nenes que tinguessin alguna dificultat o discapacitat haurien d'anar a un col·legi especial. Però penso que si estem parlant que volen que evolucioni la inclusió s'equivoquen, si ho fan d'aquesta forna el nen no avançarà no es relacionarà amb més nens. A més els nens de la classe i la mestra estan per ajudar no? Això és la inclusió. És un tema que al meu em preocupa i em crema per dins, perquè el problema no aquesta en aquests nens el problema està en la societat que no avança i obre la seva ment...

miércoles, 10 de mayo de 2017

La reproducció i més técniques

Bloc temàtic 4. Éssers vius

Continuant amb el tema dels éssers vius avui parlarem de les plantes. Com es reprodueixen les plantes? Les plantes es reprodueixen mitjançant reproducció sexual i mitjançant reproducció asexual. En la reproducció sexual intervenen les flors i les llavors; en la reproducció asexual intervenen altres parts, com les tiges. Algunes plantes combinen la reproducció sexual i asexual.
La Reproducció Sexual és la llavor que dins porta els gens de dues cèl·lules sexuadas d'una planta que formen un ”gameto”.
La Reproducció Asexual és la reproducció on no hi ha ús de llavors, si no, és de la mateixa planta que ,ja sigui natural o artificial, sortirà la nova planta idèntica a l'anterior.





Per què creus que hi ha tants tipus diferents de flors? Quina estratègia creus que han desenvolupat per dispersar els seus grans de pol·len? Això és a causa de la pol·linització, en la qual poden intervenir insectes, com l'abella, i el vent. És a dir, l'abella recull el pol·len d'una flor i després vola i es posa en una altra, en la qual deixa el pol·len i es poliniza. I amb el vent passa el mateix, el pol·len d'una flor surt desprès en forma de particula i es posa en una altra.

Sabent això, quines estratègies s'han desenvolupat en els plantis per dispersar els seues llavors? Les estratègies poden ser molt diverses però trobem algunes com:
  • Amb l'aire i la seva forma aerodinàmica.
  • Amb la seva forma exterior, en forma s'enganxis o pinchos que s'enganxen a un altre animal o insecte.
  • Amb l'aire que volen les seves partícules.
  • Per la seva robusta estructura.
  • En el seu cos es troba la llavor.
  • Estan recobertes i serveix d'aliment per germinar la llavor.

Aleshores ... tots els fruits tenen llavors? Doncs encara que sembli mentida sí, tots els fruits tenen llavors, però en ocasions l'ésser humà per comoditat les adapta al seu antull. D'aquí podríem fer referència a les lleis de Mendel, la selecció natural, on trobem conceptes de gen dominant i gen recessiu. Un exemple que ens semblaria a simple vista que no té és el plàtan. Aquest es planta d'un que si que té moltes llavors i després es espelten les branques perquè surtin els altres.


I tu embenis fum?


Aquest vídeo que es diu "El venedor de fum", dóna una visió de la societat sobre les mentides. Com bé diu l'expressió "Vendre fum", és presumir d'alguna cosa que és mentida o que no s'és o es té. És alguna cosa que passa molt sovint en la nostra societat, des d'oficis, malalties i fins a objectes. 
Per això nosaltres com a futurs mestres hem d'anar amb compte amb les mentides a l'aula, i treballar aquest tema, perquè els nens a aquestes edats són molt vulnerables i l'hi creuen tot.

viernes, 5 de mayo de 2017

Os presente a Lluna !



Sorpresa! ha vingut un nou membre a la meva família! Es diu Lluna, i és una cachorreta de 2 mesos. Com podeu observar  és una gosseta golden, i ara la veiem molt xicoteta però.....pot arribar malgrat 35 a 40 quilos.

Treballar en equip, molt més fàcil!


En aquest vídeo, podem observar que treballar en equip és molt millor i més eficaç. Però per a això cal afrontar que en l'equip no aquestes el teu sol i hi ha respectar als teus companys. Tots sabem que quan es fa alguna cosa conjuntament tot es fa més lleuger i amè, fins i tot és enriquidor. També podem dir que pot comportar problemes i caldrà solucionar-los, però més que problemes són beneficis com:

  • Afavoreix la creativitat i l'aprenentatge
  • Barreja fortaleses complementàries
  • Augmenta la productivitat
  • Millora l'acompliment
  • Redueix l'estrès
Amb aquest vídeo podem introduir dues activitats que hem fet en classe. La primera, un experiment "creix pèls", consisteix a agafar una mitjana de mitjó, emplenar-la amb alpiste i serradures, després la decorem i reguem el cap i el cul. I la segona, plantem unes plantes d'enciam en atuells de iogurts. Una la reguem i col·loquem en l'armari, una altra la reguem i l'altra no. Amb la finalitat de veure que ocorre. Ja us aniré informant.

miércoles, 3 de mayo de 2017

La vida

Bloc temàtic 4. Éssers vius


Comencem tema nou, els éssers vius, i que millor manera que començar-ho que prenguntandonos : Per que hi ha tanta diversitat en la naturalesa?. 

Al llarg d'aquesta tema donarem resposta d'aquesta pregunta i de moltes més que àdhuc sent éssers vius nosaltres àdhuc desconeixem.

El primer aspecte que hem de tractar és " l'origen de la vida", és un tema que al llarg dels temps ha donat molt que parlar. també depèn de la concepció de vida o i idees que persegueixis. Però nosaltres anem a parlar, asi per dir de la idea més neutral i científica. És l'experiment (teoria) de Oparin. Que consisteix en un experiment en el qual es va barrejar terra i aigua a altes temperatures,  i es va crear fang, arran de ahi gràcies a les altes temperatures van aparèixer els primers éssers vius. Es denomina la teoria de l'origen físic- químic de la vida.


La vida a la terra a anat evolucionant, i han anat apareixent i desapareixent espècies d'éssers vius al llarg de tots aquests temps. Aquí us mostro una simulació en forma de rellotge del pas del temps.


I ara, que és un ésser viu?

un ésser viu és un conjunt d'àtoms i molècules , queformen una estructura organitzada i complexa , que és relaciona amb l'ambient amb un intercanvi de matèria i energia d'una forma ordenada , i que te la capacitat d'exercir els funcions bàsiques de la vida que són la nutrició ,l arelació i la reproducció , de  tal manera que els éssers vius actuen i funcionin per si mateix o sense perdre el  seu nivell estructural fins a la seua mort.

Amb aquesta pregunta farem un experiment amb nens, on els donarem una fulla amb dibuixos i colors. Els direm que pintin el que para ells són éssers vius. (AC1).

Sabent que és un ésser viu, com és l'ésser viu més petit que coneixes? En realitat són els éssers unicel·lulars, però si li preguntes a un nen et respondrà que una formiga.

D'altra banda, com és la unitat bàsica per la qual estan formats tots els éssers vius?. La resposta correcta el la cèl·lula. Sabem que tots nosaltres l'hem estudiat en el col·legi, però les imatges dels llibres són il·lustracions que ens indueixen a portar una idea errònia de la cèl·lula quan grandària i color.

Un ésser viu necessita realitzar una sèrie de funcions per viure, cuales són? Doncs podríem dir que les funcions bàsiques són: nutrició, reproducció i relació. Aquestes són les funcions vitals després trobem les que no són vitals com la locomoció.




Com eduquem als nostres xiquets per a un món mijor


Bon dia! avui vaig a parlar sobre un vídeo molt bonic i alhora que transmet valors. Es diu "conrea un món millor- amor a primera vista". En el podem observar un tema que per desgràcia es dóna molt en la nostra societat en el nostre sistema educatiu, la competitivitat. Un aspecte que no hauria d'abundar en els nostres nens, ni a les nostres aules. A més també ens parla que estem perdent l'essència de les coses fetes a mà, i ens estem tornant una mica materialistes. Sí, la tecnologia aquesta molt bé i és un aspecte d'avanç, però no hem de deixar-nos portar per ella. Perquè en molts aspectes aquesta substituint la tecnologia a persones.
Però no tot anava a ser dolent, també observem aspectes com la superació del dia a dia i l'amor. Temes importants per treballar amb els nens.



viernes, 28 de abril de 2017

Amb ajuda tot es pot aconseguir!


Amb aquest curt de pixar, que es diu "A cloudy lesson", podem treballar amb els nens a l'aula el treball en equip, és a dir, explicar-los que si les coses es fan amb ajuda d'una altra persona en ocasions són més fàcils. D'altra banda, treballar la figura de l'avi, de la seva saviesa, que són persones que han viscut més que ells i per tant tenen més experiències. Com en molts curts de pixar, est tracta el magnífic tema de la imaginació (quan el nen crea les formes dels núvols), és un tema enriquidor per als nens ja que estan en una etapa en la qual és bé treballar-la perquè amb imaginació tot anirà millor. I finalment la resilencia, que és la capacitat que té una persona per superar circumstàncies traumàtiques, i a partir d'aquí treballar temes complicats en infantil  com la mort d'un ser estimat o un accident.

viernes, 14 de abril de 2017

El meu animal favorit.

L'ovella



L'ovella  és un mamífer cuadrúpedo domèstic, usat com a bestiar.  Les ovelles són animals amb peülles.
o   Grandària: entre mitjà i petit
o   Pèl: arrissat que rep el nom de llana
o   banyes: en ocasionescuernos laterals en forma d'espiral. Això depèn segun la raça, poden o no tenir banyes en tots dos sexes, o solament els mascles
o   Gran varietat de coloració: Les ovelles salvatges en general solament es troben en tons marrons i en canvi la coloració en les domèstiques va des d'un blanc pur fins a una marró xocolata fosca i fins i tot a taques.
o   Altura i pes varien depenent de la raça.
o   Bona oïda i són sensibles al soroll durant la seva manipulació.
o   Tenen un excel·lent sentit de l'olfacte

Són mamífers herbívors. La majoria de les races prefereixen menjar herbes i altres plantes de fibra . Utilitzen els seus llavis i llengües per seleccionar les parts de la planta. S'alimenten des del clarejar fins que es posa el sol, parant esporàdicament per descansar i mastegar.

Utilitat de l'ovella
De l'ovella es obtine llet, carn, cuir i llana. I de la llet es pot fer més derivats.

 Reproducció
o   La gestació de l'ovella dura 5 mesos.
o   L'ovella pot alliberar dues o més òvuls, per la qual cosa poden tenir parts múltiples, però en rares ocasions vaig parar més de dues cries. 

Com es comuniquen? Sons:
o   el balido: per la comunicar-se, especialment entre la mare i els seus bens, però de vegades també entre altres membres del ramat
o   grunyits,
o   ronquidos
o   resoplidos

 Origen
L'origen de la domesticació de l'ovella es troba a Orient Pròxim, Les proves arqueozoológicas assenyalen que la domesticació va tenir lloc entorn del 8000 a. C.
Es creu que l'ovella descendeix d'un animal anomenat Muflon ( antiga raça d'ovelles domèstiques).

Races
Hi ha més de 200 races registrades al món

En la ciència
En general les ovelles són massa grans i es reprodueixen molt lentament, per la qual cosa no solen ser utilitzats com a organisme modelo.
No obstant això han jugat un paper clau en alguns camps de la ciència, en estudis de clonació.
Com el desenvolupat per l'Institut Roslin d'Edimburg (Escòcia) quan les va utilitzar per a una recerca genètica que va tenir uns resultats revolucionaris. Així, en 1995, dues ovelles anomenades Megan i Morag van ser els primers mamífers clonats a partir de cèl·lules diferenciades.
Un any més tard, una ovella finlandesa trucada Dolly, va anar el primer mamífer clonat a partir d'una cèl·lula somàtica adulta. Posteriorment Polly i Molly van ser els primers mamífers a ser alhora clònics i transgènics.

En la cultura i religió
Les ovelles han tingut una forta presència en la cultura de molts països, especialment a les zones on constitueixen el tipus més comú de bestiar. En la literatura, especialment en les rondalles, són les representants típiques de la bondat, mansedumbre i les poques llums, en contraposició amb el llop o la guineu, que generalment representen la maldat o l'astúcia.

Coses curioses
o   Alguns estudis indiquen que les ovelles es “enamoren”, tenen molts amics dins dels seus ramats i es posen tristos quan mor un d'ells.
o    A més tenen molt bona memòria, la qual cosa fa que puguin guardar traumes fàcilment…
o   Les ovelles són animals molt tímids i poregosos
o   Les ovelles són una de les principals riqueses d'Austràlia. Són prop de 160 milions


Sabem posar-nos en la posició de l'altre?


Mitjançant el curt "El pont", podem veure que és important treballar en infantil la resolució de problemes i l'empatia
Les persones tenim diferents maneres de reaccionar davant problemes de la vida quotidiana, per això cal ensenyar-los als nens i nenes que enfront d'un problema cal posar-se en el paper de l'altra persona i ja reflexionar. Aquest aspecte és difícil de treballar en infantil ja que es troben en una etapa d'egocentrisme, però si a poc a poc es treballa s'aconsegueix sense problemes. I demostrar-los que quan les coses es fan en equip són més fàcils de resoldre i dur a terme.

L'avaluació a l'educació


A partir d'aquest curt de Pixar "Lifted" podem reflexionar una mica sobre l'avaluació a l'educació infantil. Penso que aquesta hauria de ser contínua i formativa al llarg d'aquesta etapa, perquè no consisteix a veure el que passa en un determinat moment ni en un dia, sinó, a veure el procés que experimenta el nen o nena. Si després de veure el procés el nen té dificultat en algun aspecte o no ha adquirit els objectius que ens hem plantejat doncs ja hem d'engegar algun recurs per ajudar-ho.
Deu ser formativa perquè ha de servir per formar als nens, com a aprenentatge i sobretot no castigar ni penalitzar. Perquè de tots els errors d'aprèn.

miércoles, 5 de abril de 2017

Celebrem la Setmana del llibre infantil

Per celebrar "la setmana del llibre infantil" en classe anem a fer unes exposicions sobre uns llibres. Al meu grup hem tingut sort i a caigut a les nostres mans un interessant llibre infantil.

Aquest es diu "Brain Mestre Ciència- Jocs 1" de l'editorial Macmillan. Està dirigit per a nens entre 3 i 6 anys. Més aviat podríem dir que és un Àlbum il·lustrat per la grandària i format de les seves fulles. El podem trobar en Catalá i Castellá.

Ens trobem amb un ampli colorit i desplegables que ens servirà per exercitar la ment dels nens i nenes a partir de molts temes que podem treballar amb el com els sentits, els animals, el temps, la terra i l'electricitat.

Us ho recomano totalment, perquè és un recurs per treballar a l'escola i a casa i mantenir una interacció amb els nens.

Reflexionem amb aquest bonic curt


Aquest et tallo es diu "Sweet cocoon" i va ser estrenat el 4 de setembre del 2014. Els seus directors són: Jonathan Duret, Matthias Bruget, Matéo Bernard, Manon Marco yQuentin Puiraveau. Cinc estudiants de l'escola francesa Esma, per a la seva graduació, nominat al oscar, pel seu excel·lent disseny de criatures i entorns. Un fantàstic curt, que ens mostra amb molt humor els problemes d'una eruga en el seu procés de metamorfosi. Després de molts intents, paranys i altres contratemps  ho aconseguirà gràcies a la inestinamable ajuda de dues sorprendetes amics: una panerola i un corc que faran de tot per aconseguir-ho.

Però a part de veure la metamorfosi en segon pla podem observar temes com: la llei de la supervivència, la naturalesa, la ciència, l'amistat i el suport mutu. Aquest últim aspecte, el treball en equip, treballar-ho amb els nens és molt important, ja que a Espanya es dóna molt menys que en uns altres menys i aquí en ocasions brilla per la seva absència. És reconfortable com surt en el vídeo, tenir un suport per realitzar accions o treballs i a més que sigui mutu.

miércoles, 29 de marzo de 2017

La relació entre la cretivitat i el temps

Existeix una relació entre la creativitat i el temps?

En aquest vídeo podem observar que als nens se'ls demana que dibuixin en 10 segons i després en 10 minuts. Ens adonem que no existeix una relació entre la creativitat i el temps, és a dir, que el temps solament és un factor perquè els nens amb més temps deixen volar la seva imaginació i gaudeixen molt més.





sábado, 18 de marzo de 2017

Homogènia o heterogènia?

Bloc temàtic 3. Matèria

Com ja nomenem els gasos segons la forma en com estiguin en el recipient poden estar en un estat gasós, líquid o sòlid. Això és a causa de la teoria cinètic-corpuscular.




Si ens posem a observar tot el que ens envolta, ens adonarem que estem envoltats per matèria. Tot és matèria. Per exemple si agafem una taronja, puc partir-la i fer suc. Llavors se'ns quedarien dos trossos i el suc. D'aquesta manera he aconseguit fer dos estats de la matèria, sòlid i líquid, dos tipus de substància d'un mateix objecte.

I després de veure això...com podem classificar la matèria? La matèria es pot classificar per mescles. Aquestes mescles al seu torn en dos tipus: Homogènies ( no puc veure a simple vista els components que la formen) i heterogènies (puc veure a simple vista els components que les formen). 
Arribat a aquest punt, si utilitzem mètodes per separar les mescles..que passaria? que ens trobaríem hi ha matèria que deriva a diversos components i una altra que solament a un. Aquesta última seria una substància pura.
Podem trobar dues substàncies pures, simples i compostes. Les compostes estan formades per elements simples que hi ha 118. Per exemple simples serien: H, O, Fe, Al, N.. i compostes : CO2, H2O, NH3.


Val, ja sabem que  o com aquesta formada la matèria i com es classifica. Ara....Disposem d'una barreja de sorra de platja, sal comuna i llimadures de ferro. (Act.24) Com els separaries? Seria:  Amb un imant separem les llimadures de ferro, després la sorra i la sal la posem en un matràs, afegim aiguai la sal es dissol.  Després filtrem la mescla i la sorra es queda al filtre. Si finalment fem passar l'aigua a un plat i deixem que s'evapore obtenim la sal.

Aquests mètodes de separació de substàncies senzills vénen de fa molts anys, fins a en l'antiguitat egípcia hi havia. Serveixen per separar substancies i saber si és pura o no.  Algunes d'elles són:

  • Tamiçació: és un mètode físic per separar dos sòlids formats per partícules de grandària diferent. Consisteix a passar una mescla de partícules de diferents grandàries per un tamís o un colador. Les partícules de menor grandària passen pels porus del tamís o colador travessant-ho i les de major grandària queden retingudes pel mateix.
Resultado de imagen de tecnica de tamizacion
  • Filtració: al procés de separació de partícules sòlides d'un líquid utilitzant un material porós anomenat filtre. La tècnica consisteix a abocar la mescla sòlid-líquid que es vol tractar sobre un filtre que permeti el pas del líquid però que retingui les partícules sòlides.
  • Decantació: se separa un sòlid o líquid més dens d'un altre fluid menys dens i que per tant ocupa la part superior de la mescla. Hi ha dos tipus: Decantació sòlid-líquid: S'utilitza quan un component sòlid es troba dipositat en un líquid. Y decantació líquid-líquid: se separen líquids que no poden barrejar-se i tenen densitats diferents; el líquid més dens s'acumula en la part inferior del sistema. En el laboratori s'usa un embut de brom, també conegut com a embut de decantació, o inclusivament, embut de separació.
  • Imantació: Es fonamenta en la propietat d'alguns materials de ser atrets per un imant. El camp magnètic de l'imant genera una font atractora, que si és suficientment gran, aconsegueix que els materials s'acosten a ell. Per poder usar aquest mètode és necessari que un dels components sigui atret i la resta no.
  • Destil·lació: procés de la destil·lació consisteix a escalfar un líquid fins que els seus components més volàtils passin a fase vapor i, posteriorment, refredar el vapor fins a recuperar aquests components en forma líquida mitjançant un procés de condensació.
  • Evaporació: Consisteix a escalfar la mescla fins al punt d'ebullició d'un dels components, i deixar-ho bullir fins que s'evapori totalment. Aquest mètode s'empra si no tenim interès a utilitzar el component evaporat. Els altres components queden en l'envàs.
  • Cromatografia: és un mètode físic de separació per a la caracterització de mescles complexes, la qual té aplicació en totes les branques de la ciència; és un conjunt de tècniques basades en el principi de retenció selectiva, que el seu objectiu és separar els diferents components d'una mescla, permetent identificar i determinar les quantitats d'aquests components.



Després de fer un cop d'ull a les classes de mescles, substàncies pures i tipus de separació de mescles...  a veure si has estat atent: (Act.25) Tots sabem que el aigua està formada per oxigen i hidrigen (H2O). És podrien separar l'oxigen i l'hidrogen de l'aigua per algun métode de separació? 
Doncs la resposta és que... NO. Perquè los  mètodes de separació de mescles no serveixen per als compostos químics. L'H2O és una substància pura composta. L'única manera de separar-los seria una reacció química que és l'electròlisi.

D'altra banda, quan tenim unes mescles que a la vista són similars per separar-les podem fer servir les característiques de les substàncies pures, perquè tenen característiques invariables. (Act.27).

Per acabar, podem explicar l'existència d'un centenar de substàncies simples, i de milions de substàncies compostes sabent que aquestes últimes poden fer milers de combinacions amb les 118 tipus de substàncies simples.


viernes, 17 de marzo de 2017

La ignorància


Després de veure el curt de Manuela Moreno "pi pas", et fa reflexionar una mica que camí porta la societat. Que molta gent està pujada en la ignorància i no veu més enllà de les seves espatlles. Això és a causa del poc que s'ha après a l'escola, ja que alguns és l'única cosa que fan, però no poc pel poc que s'ensenya sinó per la manera de com s'ensenya. Els aprenentatges perquè siguin duradors han de ser significatius. Per això en aquesta vida cal seguir formant-se i seguir aprenent.
També cal tenir en compte que molta gent que és ignorant i pensa que el que està de moda és el millor, i de vegades el més famós és el que menys sap, solament va a per la fama i ja està. I no per seguir estudiant o voler formar-se més és un més repel·lent. En la nostra societat moltes vegades s'a vist així.

Us deixo el blog del curt on hi ha més informació i fotos.

jueves, 16 de marzo de 2017

Juguem amb els gasos

Bloc temàtic 3. Matèria



First Flight - Film by Dreamworks - Video Dailymotion: First Flight - Film by Dreamworks

Avui us vull mostrar aquest curt, que m'ha semblat molt bonic. En el qual es mostra una lliçó d'aprenentatge, una visió alumne-mestre. Moltes vegades els professors no saben deixar els seus problemes de costat i sempre estan pendents del temps. No per fer no fer més s'aprèn menys, sinó que aquests aprenentatges siguin significatius. I sempre que un professor ensenyi ben es portarà una gran satisfacció.

Bé continuem amb la matèria... avui parlarem dels gasos, dels estats d'agregació de la matèria.
Partim sempre que hi ha una estructura comuna per a totes les coses però els gasos tenen la peculiaritat que a pessar que estan formats per partícules, cada gas pot estar format una diferent.
Podries enumerar diversos gasos i dir les seves propietats comunes? (Act.19). Entre ells trobem: aire, metà, butà, heli, oxigen, hidrogen.... tindríem una llista llarga i podríem dir que les seves propietats comunes són:

  • s'escapen fàcilment
  • difonen amb facilitat
  • es comprimeixen amb facilitat
  • es dilaten amb facilitat
  • fàcils de barrejar/barrejar
  • exerceixen força
El que té de bo els gasos que a l'hora d'estar a l'aula podem jugar una mica amb ells i sorprendre als nens, mitjançant activitats i experiments.
Aquí us deixo un parell perquè vegeu alguns experiments molt curiosos i que es poden dur a terme a l'aula.





Després de veure tot això, que estructura han de tenir els gasos per poder explicar les seves propietats?(Act.21)
En els gasos els àtoms estan dispersos en continu moviment i exerceixen una pressió sobre les parets. És a dir depèn de quants gasos estiguin en aquest recipient es comprimiran més o menys i estaran en un estat o un altre.

miércoles, 8 de marzo de 2017

Coneixes les propietats dels objectes?

Bloc temàtic 3. Matèria

Quines propietats ens serveixen per a diferenciar els diferents materials?


Avui parlarem una mica de les característiques dels materials. Però entre totes elles, podries distingir entre pesat i lleuger? i dir alguna de cadascuna? (Act.13). Cada material es crea amb una fi para arribés formar objectes. Trobem lleugers com: suro, porespà, plastic, fibra de carbò,... i pesats com el ferro, cristall i plom.

Però... tenint dos objectes diferents, de mesures diferents i pes diferent... podries saber com el més lleuger?(Act.14). Clar que si, molt fàcil com sabem que un objecte sigui més lleuger que un altre depèn de la seva densitat i aquesta densitat és el quocient entre la massa d'un objecte i el seu volum: d=m/v. 

Sabent això...reflexionem una mica... Que creïs que pesa més, una persona de 70 Kg, o l'aire que hi ha dins d'una aula? (Act.15).. doncs et sorprendria, si sí! pesa més l'aire que hi ha en un aula!!! Perquè l'aire també ocupa un volum i té massa.

Els objectes menys densos que un líquid suren en l'i aquells que són més densos s'enfonsen.

Un altre aspecte curiós és que moltes persones confonen el concepte de dens amb viscós i no té gens que veure. Podem veure l'exemple en aquest vídeo, i comprovar les diferents densitats que existeixen.

També podem veure mostres de la densitat prop de nosaltres. Molts hem vist els globus aerostáticos no? perquè pugen i després poden baixar? com ho fan?(Act.16). Això és a causa que utilitzen aire calent quan volen pujar, i aquest és menys dens i quan volen baixar refreden l'aire. 

Un altre exemple més seria els peixos, ells quan volen baixar fins al fons agafen aire, són més densos, i quan volen pujar a la superfície ho deixa anar. Gràcies al seu bufeta natatòria. (Act.17)

Dones avui és el nostre dia! ens ho mereixem!


La pintora mexicana Frida Kahlo fue un símbolo en la lucha por superar el rol que jugaban las mujeres de su tiempo. Nacida a principios del siglo XX, Kahlo contrajo la enfermedad de la polio y tuvo, tiempo después, un grave accidente del que tardó en recuperarse, tras pasar por varias operaciones quirúrgicas.

Feliç dia de la dona! a totes aquelles dones, mestresses de casa, treballadores, científiques, lluitadores, amants... a totes!


La societat aquesta evolucionant i espero que vagi a més, enhorabona a aquelles que van lluitar per ser reconegudes.



sábado, 4 de marzo de 2017

Com canvien els materials? estàs segur?



Bloc temàtic 3. Matèria

El volum d'un objecte sempre és el mateix o pot variar?(Act7). Et sorprendria però el volum d'un objecte sent el mateix pot variar. Els materials sòlid quan augmentem la seva temperatura es dilaten i uns altres en disminuir la seva temperatura també (com una ampolla d'aigua).
També hi ha gasos que en estar tancats a pressió el seu volum varia i es converteixen en líquids, com el gas de l'encenedor.

Però també trobem excepcions com l'aigua que és l'únic líquid que en disminuir la seva temperatura es dilata.

i...La massa de la matèria sempre és la mateixa?. La massa de la matèria sempre és la mateixa perquè mai hem de confondre, com a pansa habitualment,  entre massa i pes.

Que és el però...com es mesura? el pes és la força amb que la Terra atreu a un cos, per acció de la gravetat i es mesura en N (Newtons). Que creïs que depèn l'estirament d'un moll quan penges un objecte?(Act.8). Doncs molt fàcil això depèn que el pes va a fer que l'estirament sigui major o menor segons el pes que sigui.
Aleshores, en augmentar el pes s'augmenta l'estirament. En duplicar-ho es duplica... Ens trobem amb una funció lineal.(Act.9)
Imaginem.... disposem de molls iguals. Podriamos saber que penja en cadascun sense mirar-ho?(Act.10 y 11). Podriamos dir que poden ser objectes iguals o objectes diferents però amb la mateixa massa.
Per això... el pes és una propietat invariable dels objectes?. Doncs...no! el pes és una propietat variable.
Llavors.. amb això sabem que si col·loquem un tros de material en la superfície de la terra, de la lluna i de júpiter, el pes varia però la seva massa no, perquè el pes pot variar fins a a la mateixa terra depenent del lloc en el qual et trobis.

Per finalitzar us mostré l'experiment que realitzem per grup en classe. Els materials que necessitem per realitzar-ho són:

  • Botella d'aigua de 33cl buida
  • Un globus
  • Bicarbonat
  • Vinagre
Primer omplim un terç de l'ampolla de vinagre. A part, emplenem un terç del globus amb bicarbonat. Posem el globus amb cura en l'ampolla i bolquem amb cura. Sorpresa!!! el globus s'infla per art de màgia. Això és a causa de la reacció que es produeix.







viernes, 3 de marzo de 2017

I tu, com a plenes la teva vida?

Després d'aquest vídeo ens adonem que hi ha vegades que omplim la nostra vida de coses que no són importants i no deixem lloc per les quals ho són. D'aquesta forma a l'hora de les coses importants estarem desbordats. Mai cal deixar de costat les coses que omplen la nostra vida de felicitat, si ens ho organitzem bé sempre tindran lloc.
"És a dir fixar-nos menys en la sorra i més en les pilotes de golf, així sempre hi haurà un lloc per prendre'ns una cervesa amb els nostres amics".

miércoles, 1 de marzo de 2017

Crear un món millor

Bloc temàtic 3. Matèria

Sí si, crear un món millor, on la ciència serveixi com a camí per donar pas a la creativitat. Perquè en si mateixes les ciències són creativitat.

Aquí us deixo un vídeo "Imagini Chemistry" on podem veure que les ciències ens poden aportar un món divertit i creatiu. Una altra vision de les ciències.

Bé, avui la cosa va de videos.. però com ja comenti és una manera d'aprendre. I que millor forma a partir del que opina la gent? Aquesta és l'opinió de Risto Mejide sobre la creativitat. I diu que la seva definició seria: "Mirar on la gent mira i veure el que ningú veu". Té tota la raó, des del meu punt de vista. Penso que malgrat veure el que ningú veu l'important és aprendre tots de tots. Quan la creativitat és no fer sempre el mateix, sinó innovar, buscar sorprendre. El dia de demà buscar sempre coses noves, per buscar l'interès dels nens. Deixar volar la imaginació. (M'encanta aquesta frase). Buscant per internet he trobat aquesta pàgina que parla sobretot això, és interessant.

En la sessió d'avui en classe el professor ens va mostrar el creatiu que pot arribar a ser, que sempre ho és, i vam aprendre jugant al joc KAHOOT. Les preguntes eren sobre la massa i el pes. 
Vam aprendre coses com a termes erronis que utilitzem com "anem a pesar-nos", que l'aire si ocupa lloc i té massa, que cada substància no pesa el mateix encara que estigui en el mateix recipient, el principi d'Arquímedes, la massa d'una persona en la lluna... en fi va ser divertit i interessant.

De tots aquests el que més interessant em va semblar és el principi d'Arquimedes, mitjançant la pregunta: Que pesa més un quilo de palla o un quilo de plom? Doncs a veure si aquest vídeo us resol els dubtes!

En un futur per treballar tots aquests temes podem primer "temptejar el terreny" i després a partir d'aquí podem experimentar i deixar que els nens volin la seva imaginació amb jocs, vídeos, experiments, experiències reals.. tot val!




viernes, 24 de febrero de 2017

Sorpresa!

Us presento has aquests dos amiguets... amb qual em faré més amiga?
A la dreta trobem el magraner i a l'esquerra la eritrina.

Que hi ha aquí dins?

Bloc temàtic 3. Matèria


Treballem amb la massa, volum i densitat.
En aquest vídeo ens fa un breu resum sobre la massa, volum i la densitat, on aquesta molt bé explicat. I és una forma enriquidora d'aprendre, de forma visual. 
Val com hem pogut observar-la matèria està formada per massa i volum, però... perquè puguem mesurar-la a tot el món igual que fem? ja sabem que en diferents parts del món hi ha diferents unitats de mesurament. Per a això va aparèixer el Sistema Internacional d'unitats. Per crear unitats bàsiques perquè puguem utilitzar.

Però a l'hora de parlar de Kg o m3 seria parlar de mesures molt grans. Llavors utilitzarem múltiples i submúltiples.

Per anar entenent un podo el terme de volum..podem realitzar una activitat (Act.4): fes estimacions comparatives ordenant de menor a major el volum contingut en els recipients que estan en la taula.

A l'hora de realitzar l'activitat hem de tenir en compte el que han dins, això es denomina potencialitat. L'ordre de menor a major seria: geringa, got, bol, bric de llet, cub,i  glob.

Continuem... una altra activitat (Act5) seria definir el volum i alguns dels seus múltiple o divisors més importants.
Llavors quan parlem de canvi d'unitats quan són unitats senzilles o mes petites seria multiplicar per 100 i dividir per 100, però quan parlem de m3 i volem canviar d'unitats es fa per 1000.
volum d'un prisma



Per acabar podríem fer una activitat (Act.6) en la qual es calculessin els volums triant cadascun el mètode que consideri:
  1. La classe: Vam calcular-la amb pasos. 9,72 de largo, 2,80 de lato y 8,91 de ancho.
  2. Bric de llet: 1 l aprox
  3. Caixa de fusta: 459,306 cm3
  4. Cub de fusta: 729 m3
  5. Els recipients 1,2,3,4,5 y 6: el 1:300ml, el 2: 1,75l, el 3: 0,9 ml cada espacio, el 4: 60cl, el 5: 1,100 l, y el 6: 25 cl.