Aquest vídeo es diu "Gari's game", de pixar. En el podem veure en ocasions la faceta dolenta de la solitud. També que en ocasions les persones tenim dues cares. A part també ens fa reflexionar de com es poden arribar a sentir les persones majors, és a dir els avis. Ells són els que es preocupen i van a recollir als nens al col·legi, i donen tot per ells. En ocasions fan un gran esforç i no sempre són valorats com cal.
viernes, 19 de mayo de 2017
miércoles, 17 de mayo de 2017
L'alimentació dels animals
Bloc temàtic 4. Éssers vius
Si jo us preguntés que com es nodreixen els animals? vosaltres segur que em respondríeu que alimentant-se. Doncs no, els animals també es nodreixen mitjançant l'aigua, respirant, el sol, els aliments i descansant.
Ara bé, que fonts d'alimentació són utilitzades pels animals?. Doncs podem trobar animals carnívors, herbívors, omnívors i detritivoros.
Ja sabem que s'alimenten, però.. que aspectes de la seva morfologia indiquen el tipus d'alimentació i els seus hàbits alimentosos? Doncs para això solament hauríem de fixar-nos en el seu dentició, la llengua i la forma de les seves extremitats.
Els éssers vius interactuen uns amb altres de diverses maneres, entre els quals s'inclouen la lluita per la supervivència. Amb tot el que hem avançat fins llaura, podries establir els relacions tròfiques que hi ha a la natura, donis de la base dels cadenes alimentàries fins als últims consumidors? Sí, podríem fixar-nos en les piràmides alimentoses i a les xarxes tròfiques.
Piràmide alimenticia |
xarxa trófica |
Vos deixe un vídeo de "Happy learning" que fa un xicotet resum i está molt be.
Tots som iguals
Aquests dos vídeos parlen de la integració a les nostres aules i fins i tot en la societat. És un tema que va més enllà, no importa que característiques tingui la gent ni que problemes tingui perquè tots som iguals.
Jo em quedo amb la frase del vídeo de Brad Coen que diu "Solament vull que em tractin igual que a tots".
sábado, 13 de mayo de 2017
Més allá de les fitxes
Doncs sí, més enllà de les típiques i antigues fitxes monòtones hi ha activitats que poden crear aprenentatges més significatius. El nostre grup va exposar l'altre dia en classe i consistia en:
Activitat: Coneixem les plantes.
- Exercici1: La professora arriba a classe amb diferents plantes i els parla una mica d'elles.
- Exercici 2: com els nens ja coneixen una mica més de les flors, surten a l'aire lliure, i en un mural gran dibuixen el que és per a això una flor .
- Exercici 3: Tot seguit van a l'hort del col·legi i planten una planta amb ajuda dels mestres que iran cuidant contínuament, així d'aquesta forma ells mateixos podran veure com creix i evoluciona.
I el teu que color veus les flors?
Aquest vídeo es diu "El color de les flors", a la meva em sembla un vídeo molt concienciador i emocionant.
El tema principal del vídeo és la inclusió, tema que es dóna ara en la societat i penso que no es compleix. És un debat entre pedagogs i psicòlegs, en el qual diuen que els nens i nenes que tinguessin alguna dificultat o discapacitat haurien d'anar a un col·legi especial. Però penso que si estem parlant que volen que evolucioni la inclusió s'equivoquen, si ho fan d'aquesta forna el nen no avançarà no es relacionarà amb més nens. A més els nens de la classe i la mestra estan per ajudar no? Això és la inclusió. És un tema que al meu em preocupa i em crema per dins, perquè el problema no aquesta en aquests nens el problema està en la societat que no avança i obre la seva ment...
miércoles, 10 de mayo de 2017
La reproducció i més técniques
Bloc temàtic 4. Éssers vius
Continuant amb el tema dels éssers vius avui parlarem de les plantes. Com es reprodueixen les plantes? Les plantes es reprodueixen mitjançant reproducció sexual i mitjançant reproducció asexual. En la reproducció sexual intervenen les flors i les llavors; en la reproducció asexual intervenen altres parts, com les tiges. Algunes plantes combinen la reproducció sexual i asexual.
La Reproducció Sexual és la llavor que dins porta els gens de dues cèl·lules sexuadas d'una planta que formen un ”gameto”.
La Reproducció Asexual és la reproducció on no hi ha ús de llavors, si no, és de la mateixa planta que ,ja sigui natural o artificial, sortirà la nova planta idèntica a l'anterior.
Per què creus que hi ha tants tipus diferents de flors? Quina estratègia creus que han desenvolupat per dispersar els seus grans de pol·len? Això és a causa de la pol·linització, en la qual poden intervenir insectes, com l'abella, i el vent. És a dir, l'abella recull el pol·len d'una flor i després vola i es posa en una altra, en la qual deixa el pol·len i es poliniza. I amb el vent passa el mateix, el pol·len d'una flor surt desprès en forma de particula i es posa en una altra.
Sabent això, quines estratègies s'han desenvolupat en els plantis per dispersar els seues llavors? Les estratègies poden ser molt diverses però trobem algunes com:
- Amb l'aire i la seva forma aerodinàmica.
- Amb la seva forma exterior, en forma s'enganxis o pinchos que s'enganxen a un altre animal o insecte.
- Amb l'aire que volen les seves partícules.
- Per la seva robusta estructura.
- En el seu cos es troba la llavor.
- Estan recobertes i serveix d'aliment per germinar la llavor.
Aleshores ... tots els fruits tenen llavors? Doncs encara que sembli mentida sí, tots els fruits tenen llavors, però en ocasions l'ésser humà per comoditat les adapta al seu antull. D'aquí podríem fer referència a les lleis de Mendel, la selecció natural, on trobem conceptes de gen dominant i gen recessiu. Un exemple que ens semblaria a simple vista que no té és el plàtan. Aquest es planta d'un que si que té moltes llavors i després es espelten les branques perquè surtin els altres.
I tu embenis fum?
Aquest vídeo que es diu "El venedor de fum", dóna una visió de la societat sobre les mentides. Com bé diu l'expressió "Vendre fum", és presumir d'alguna cosa que és mentida o que no s'és o es té. És alguna cosa que passa molt sovint en la nostra societat, des d'oficis, malalties i fins a objectes.
Per això nosaltres com a futurs mestres hem d'anar amb compte amb les mentides a l'aula, i treballar aquest tema, perquè els nens a aquestes edats són molt vulnerables i l'hi creuen tot.
viernes, 5 de mayo de 2017
Os presente a Lluna !
Sorpresa! ha vingut un nou membre a la meva família! Es diu Lluna, i és una cachorreta de 2 mesos. Com podeu observar és una gosseta golden, i ara la veiem molt xicoteta però.....pot arribar malgrat 35 a 40 quilos.
Treballar en equip, molt més fàcil!
En aquest vídeo, podem observar que treballar en equip és molt millor i més eficaç. Però per a això cal afrontar que en l'equip no aquestes el teu sol i hi ha respectar als teus companys. Tots sabem que quan es fa alguna cosa conjuntament tot es fa més lleuger i amè, fins i tot és enriquidor. També podem dir que pot comportar problemes i caldrà solucionar-los, però més que problemes són beneficis com:
- Afavoreix la creativitat i l'aprenentatge
- Barreja fortaleses complementàries
- Augmenta la productivitat
- Millora l'acompliment
- Redueix l'estrès
Amb aquest vídeo podem introduir dues activitats que hem fet en classe. La primera, un experiment "creix pèls", consisteix a agafar una mitjana de mitjó, emplenar-la amb alpiste i serradures, després la decorem i reguem el cap i el cul. I la segona, plantem unes plantes d'enciam en atuells de iogurts. Una la reguem i col·loquem en l'armari, una altra la reguem i l'altra no. Amb la finalitat de veure que ocorre. Ja us aniré informant.
miércoles, 3 de mayo de 2017
La vida
Bloc temàtic 4. Éssers vius
Comencem tema nou, els éssers vius, i que millor manera que començar-ho que prenguntandonos : Per que hi ha tanta diversitat en la naturalesa?.
Al llarg d'aquesta tema donarem resposta d'aquesta pregunta i de moltes més que àdhuc sent éssers vius nosaltres àdhuc desconeixem.
El primer aspecte que hem de tractar és " l'origen de la vida", és un tema que al llarg dels temps ha donat molt que parlar. també depèn de la concepció de vida o i idees que persegueixis. Però nosaltres anem a parlar, asi per dir de la idea més neutral i científica. És l'experiment (teoria) de Oparin. Que consisteix en un experiment en el qual es va barrejar terra i aigua a altes temperatures, i es va crear fang, arran de ahi gràcies a les altes temperatures van aparèixer els primers éssers vius. Es denomina la teoria de l'origen físic- químic de la vida.
La vida a la terra a anat evolucionant, i han anat apareixent i desapareixent espècies d'éssers vius al llarg de tots aquests temps. Aquí us mostro una simulació en forma de rellotge del pas del temps.
I ara, que és un ésser viu?
un ésser viu és un conjunt d'àtoms i molècules , queformen una estructura organitzada i complexa , que és relaciona amb l'ambient amb un intercanvi de matèria i energia d'una forma ordenada , i que te la capacitat d'exercir els funcions bàsiques de la vida que són la nutrició ,l arelació i la reproducció , de tal manera que els éssers vius actuen i funcionin per si mateix o sense perdre el seu nivell estructural fins a la seua mort.
Amb aquesta pregunta farem un experiment amb nens, on els donarem una fulla amb dibuixos i colors. Els direm que pintin el que para ells són éssers vius. (AC1).
Sabent que és un ésser viu, com és l'ésser viu més petit que coneixes? En realitat són els éssers unicel·lulars, però si li preguntes a un nen et respondrà que una formiga.
D'altra banda, com és la unitat bàsica per la qual estan formats tots els éssers vius?. La resposta correcta el la cèl·lula. Sabem que tots nosaltres l'hem estudiat en el col·legi, però les imatges dels llibres són il·lustracions que ens indueixen a portar una idea errònia de la cèl·lula quan grandària i color.
Un ésser viu necessita realitzar una sèrie de funcions per viure, cuales són? Doncs podríem dir que les funcions bàsiques són: nutrició, reproducció i relació. Aquestes són les funcions vitals després trobem les que no són vitals com la locomoció.
Com eduquem als nostres xiquets per a un món mijor
Bon dia! avui vaig a parlar sobre un vídeo molt bonic i alhora que transmet valors. Es diu "conrea un món millor- amor a primera vista". En el podem observar un tema que per desgràcia es dóna molt en la nostra societat en el nostre sistema educatiu, la competitivitat. Un aspecte que no hauria d'abundar en els nostres nens, ni a les nostres aules. A més també ens parla que estem perdent l'essència de les coses fetes a mà, i ens estem tornant una mica materialistes. Sí, la tecnologia aquesta molt bé i és un aspecte d'avanç, però no hem de deixar-nos portar per ella. Perquè en molts aspectes aquesta substituint la tecnologia a persones.
Però no tot anava a ser dolent, també observem aspectes com la superació del dia a dia i l'amor. Temes importants per treballar amb els nens.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)